Friday, March 1, 2013

Teema 5: Blogosfäär

Nädala ülesanne:
Kirjelda ajaveebipostituses blogimise erinevaid motiive ning too konkreetseid näiteid veebist.

Blogimine on erinevate tekstide kirjutamine spetsiaalsele internetileheküljele ehk ajaveebile. Viimasel ajal blogi kirjutamise populaarsus on suurenenud.  Vastavalt BlogPulse andmetele blogide arv internetis on umbes 152 miljonit. Samal ajal interneti kasutajate arv on 1.97 miljardit (seisuga juuni 2010). See tähendab, et keskmiselt iga 13. interneti kasutajal on olemas blogi.

Blogimise motiivid on erinevad ja neid on suhteliselt palju. 
Üks kirjutab oma elust, igapäeva tegevustest, teine teeb reklaami mingi tootele, kolmas kirjutab oma lemmikraamatust jne. 
Blogi kirjutamise motiive võib jagada kahte gruppi:
  • isiklikud blogid
  • äri, kasu teenimise blogid (s.h. populaarsuse suurendamine)
Samuti võivad blogid olla ka suletud (nt. avatud ainult autori jaoks) või avalikud (nähtavad kõigile). 

Isikliku blogi näitena võin tuua näiteks http://www.merkaaa90.blogspot.com/
Blogis kirjutatakse autori igapäevaelust Ameerikas. On alati päris huvitav teada saada, kuidas inimesed teisel kontinendil (teises riigis, teises linnas) elavad, milles meie ja nende elud on erinevad jne.

Isiklik blogi, kuid rohkem orienteeritud professionaalsele tegevusele - http://kumlander.blogspot.com/
Tegemist on TTÜ teaduriga, kes kirjutab ülikooli  elust ning teemadel, mis on seotud IT-ga. Pidevalt jälgin tema blogi, alati leian  midagi huvitavat enda jaoks.

Edgar Savisaari blogi - http://linnapea.tallinn.ee/ 
Kuna autor kasutab väga tihti oma postitustes asesõnu "Mina", "Ma", siis esmapilgul tundub, et tegemist on isikliku blogiga, kuid tegelikult, see on pigem "äri" blogi (populaarsuse suurendamine, poliitilised teemad, reklaam jne).

Oracle Application Express (APEX) programmeerimisega seotud blogi - http://joelkallman.blogspot.com/
Autor jagab oma teadmisi selles valdkonnas. Tegelen ise APEX-iga ning mõnikord leian siit vastuse oma küsimusele.

Ilutoodete blogi - http://www.makeupandbeautyblog.com/
Tegemist on "äri" blogiga. Võib olla, et blogi kirjutamise esmane eesmärk on ikkagi lugejatele kasulikku informatsiooni pakkumine, kuid loomulikult ajaveebi peetakse eesmärgiga teha reklaami teatud toodetele.


Kokkuvõtteks võin öelda, et ise ei olnud kunagi blogi kirjutanud (praegu kirjutan oma esimese blogi :-) ). Mul ei ole lihtsalt selleks motiivi. Kuid tegelikult hakkan mõtlema sellest, et  oleks huvitav kirjutada oma professionaalsest elust, jagada omandatud teadmisi. 

No comments:

Post a Comment