Wednesday, March 20, 2013

Teema 10: Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Nädala ülesanne: 
Kirjutage ajaveebi omapoolne hinnang autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika hetkeseisule.

Mis on intelektuaalomand?
Intellektuaalomand on õigused inimese loometöö tulemustele.
Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsioon  WIPO konventsiooniga on ühinenud 183 riiki, sealhulgas Eesti Vabariik 1994. aastal.
Intellektuaalse omandi üheks osaks on autoriõigus.


Mis on autoriõigus/autorikaitse?

Autoriõigus on originaalteoste autoritele antud õiguste kogum, mis laiemas tähenduses hõlmab ka autoriõigusega kaasnevaid õigusi.
On vaja meeles pidada, et autoriõigus ei kaitse ideed, autoriõigus kaitseb idee väljendusviisi. S.t. tähendab, et sama idee väljendamiseks võib eksisteerida mitmeid erinevaid viisi ning nad kõik on autoriõigusega kaitstud juhul, kui nad väljendavad antud ideed originaalsel kujul.

Eestis reguleerib autoriõiguse kaitset Autoriõiguse seadus.

Eestis tänapäeval enamik inimesi kasutab piraattarkvarat. Ise kuulun nende inimeste hulka. Kui inimene kasutab piraattarkvara oma "tava" elus, siis ei näe selles midagi halba. Kuid aga tegemist on mingi organisatsiooniga, kes kavatseb tarkvara organisatsiooni sees kasutada, siis ikka peab ta autori poolt loa (litsentsi) alusel seda teha. 
Piraatkoopiate levitamine Internetis ja selle vahendusel saadud piraatkoopia kasutamine rikub autori õigusi ja toob kaasa ka vastutuse.

Oluline on eristada piraatkoopiate levitamist Internetis jaosvara (shareware) või siis vabavara (freeware) levitamisest Interneti kaudu. Viimaste puhul on reeglina tegemist täiesti legaalse toiminguga.

Eestis tarkvarapiraatlusega kaasneb haldusvastutus (juriidiline isik), kriminaalvastutus (füüsiline isik) ja/või tsiviilvastutus.

No comments:

Post a Comment